Dane finansowe

Zbiorcze dane finansowe dla branży i podgrup branżowych (najnowsze dostępne dane)

Poniższa tabela zawiera najważniejsze zsumowane wielkości ekonomiczne (aktywa razem, kapitały własne, przychody netto, wyniki netto) oraz uśrednione wskaźniki finansowe (ROA, ROE, ROS, DR) za 2010 rok dla największych podmiotów z branży, a także z 9 podgrup branżowych, dla których dane te są dostępne.

Średnie ważone wskaźniki finansowe dla podgrup branżowych obliczono dzieląc przez siebie sumy odpowiednich wielkości ekonomicznych dla największych podmiotów przypisanych do tych podgrup. Oznacza to, że wpływ poszczególnych podmiotów na wartość tych wskaźników zależy wprost proporcjonalnie od skali ich działalności.

Trzy podgrupy branżowe o największej sumie przychodów netto w 2010 r. tworzyły największe podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa (24,1 mld zł), produkcja pozostałych artykułów spożywczych (21,1 mld zł) oraz produkcja gotowych paszy i karmy dla zwierząt (10,1 mld zł).

Grupowanie PKDSuma aktywów (zł)Suma kapitałów własnych (zł)Suma przychodów netto ze sprzedaży (zł)Suma wyników netto (zł)Średni ważony ROA (%)Średni ważony ROE (%)Średni ważony ROS (%)Średni ważony DR (%)
Produkcja artykułów spożywczych (PKD 10)61 839 585 787,6230 658 031 674,7589 570 626 777,974 000 853 789,976,513,14,550,4
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa (PKD 10.1)9 821 296 464,904 512 966 199,7724 134 958 438,13601 079 779,176,113,32,554,1
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych (PKD 10.8)21 959 371 056,3613 364 286 995,0921 087 636 671,201 741 223 816,047,913,08,339,1
Produkcja gotowych paszy i karmy dla zwierząt (PKD 10.9)4 655 403 194,142 279 312 836,6810 067 735 830,05340 939 607,607,315,03,451,0
Przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (PKD 10.3)7 989 590 759,522 730 887 301,389 589 180 304,24285 061 560,173,610,43,065,8
Wytwarzanie wyrobów mleczarskich (PKD 10.5)6 385 437 341,772 784 546 236,218 861 909 405,46350 658 549,975,512,64,056,4
Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków (PKD 10.2)3 191 686 117,841 131 865 319,794 495 337 298,34154 553 039,124,813,73,464,5
Produkcja wyrobów piekarskich i mącznych (PKD 10.7)2 758 791 793,831 289 290 170,674 091 282 228,88293 923 224,8610,722,87,253,3
Produkcja olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (PKD 10.4)2 450 581 979,081 289 767 380,213 752 379 923,6977 097 278,343,26,02,147,4
Wytwarzanie produktów przemiału zbóż, skrobi i wyrobów skrobiowych (PKD 10.6)2 627 427 080,181 275 109 234,953 490 206 677,98156 316 934,706,012,34,551,5
Źródło: Monitor Polski B, dane za 2010 r.

Zbiorcze dane finansowe dla branży i podklas PKD (najnowsze dostępne dane)

Poniższa tabela zawiera najważniejsze zsumowane wielkości ekonomiczne (aktywa razem, kapitały własne, przychody netto, wyniki netto) oraz uśrednione wskaźniki finansowe (ROA, ROE, ROS, DR) za 2010 rok dla największych podmiotów z branży, a także z 25 podklas Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 należących do analizowanej grupy branżowej.

Średnie ważone wskaźniki finansowe dla podklas PKD 2007 obliczono dzieląc przez siebie sumy odpowiednich wielkości ekonomicznych dla największych podmiotów przypisanych do tych podklas. Oznacza to, że wpływ poszczególnych podmiotów na wartość tych wskaźników zależy wprost proporcjonalnie od skali ich działalności.

Trzy podklasy PKD 2007 w branży o największej sumie przychodów netto w 2010 r. tworzyły największe podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu (11,3 mld zł), przetwórstwo mleka i wyrób serów (8,5 mld zł) oraz produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich (8,3 mld zł).

Grupowanie PKDSuma aktywów (zł)Suma kapitałów własnych (zł)Suma przychodów netto ze sprzedaży (zł)Suma wyników netto (zł)Średni ważony ROA (%)Średni ważony ROE (%)Średni ważony ROS (%)Średni ważony DR (%)
Produkcja artykułów spożywczych (PKD 10)61 839 585 787,6230 658 031 674,7589 570 626 777,974 000 853 789,976,513,14,550,4
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu (PKD 10.11.Z)4 646 561 110,142 298 375 567,4011 278 496 675,25276 205 339,195,912,02,550,5
Przetwórstwo mleka i wyrób serów (PKD 10.51.Z)6 218 258 492,622 717 620 785,468 506 343 041,14324 029 471,215,211,93,856,3
Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich (PKD 10.91.Z)3 881 054 121,911 878 231 321,128 282 966 791,69153 399 570,084,08,21,951,6
Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych (PKD 10.82.Z)7 467 670 919,485 295 068 583,437 691 379 795,84763 248 730,2510,214,49,929,1
Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego (PKD 10.13.Z)3 165 382 564,341 362 859 823,517 119 319 357,79210 919 563,956,715,53,056,9
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana (PKD 10.89.Z)7 510 752 840,163 174 489 486,676 806 374 134,64317 597 457,854,210,04,757,7
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu (PKD 10.12.Z)2 009 352 790,42851 730 808,865 737 142 405,09113 954 876,035,713,42,057,6
Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (PKD 10.39.Z)3 867 686 011,271 589 296 053,025 403 518 231,90151 269 134,333,99,52,858,9
Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków (PKD 10.20.Z)3 191 686 117,841 131 865 319,794 495 337 298,34154 553 039,124,813,73,464,5
Produkcja soków z owoców i warzyw (PKD 10.32.Z)3 538 147 941,71800 202 961,643 541 711 913,23106 976 568,803,013,43,077,4
Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych (PKD 10.41.Z)2 112 442 889,341 044 190 996,863 218 111 086,4441 589 618,002,04,01,350,6
Wytwarzanie produktów przemiału zbóż (PKD 10.61.Z)2 223 527 725,75969 636 319,863 119 926 808,57126 316 991,215,713,04,156,4
Produkcja cukru (PKD 10.81.Z)4 127 156 005,943 147 905 585,602 818 889 721,28403 836 171,529,812,814,323,7
Produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek (PKD 10.71.Z)1 264 877 448,14518 326 658,472 116 128 560,20116 928 453,029,222,65,559,0
Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych (PKD 10.92.Z)774 349 072,23401 081 515,561 784 769 038,36187 540 037,5224,246,810,548,2
Przetwórstwo herbaty i kawy (PKD 10.83.Z)1 284 041 742,60780 500 586,491 752 289 243,05143 521 088,0611,218,48,239,2
Produkcja sucharów i herbatników; produkcja konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek (PKD 10.72.Z)1 073 031 859,06556 145 454,981 435 864 093,00127 894 186,8911,923,08,948,2
Produkcja przypraw (PKD 10.84.Z)846 280 571,15537 426 323,491 228 301 326,1397 197 768,4511,518,17,936,5
Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków (PKD 10.31.Z)583 756 806,54341 388 286,72643 950 159,1126 815 857,044,67,94,241,5
Produkcja artykułów spożywczych homogenizowanych i żywności dietetycznej (PKD 10.86.Z)583 708 891,76399 669 653,45603 199 831,8918 259 353,663,14,63,031,5
Produkcja makaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych (PKD 10.73.Z)420 882 486,63214 818 057,22539 289 575,6849 100 584,9511,722,99,149,0
Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych (PKD 10.42.Z)338 139 089,74245 576 383,35534 268 837,2535 507 660,3410,514,56,727,4
Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych (PKD 10.62.Z)403 899 354,43305 472 915,09370 279 869,4129 999 943,497,49,88,124,4
Produkcja lodów (PKD 10.52.Z)167 178 849,1566 925 450,75355 566 364,3226 629 078,7615,939,87,560,0
Wytwarzanie gotowych posiłków i dań (PKD 10.85.Z)139 760 085,2729 226 775,96187 202 618,37-2 436 753,75-1,7-8,3-1,379,1
Źródło: Monitor Polski B, dane za 2010 r.