Na poniższych wykresach zilustrowano udział 9 największych podgrup branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 w sumie czterech wielkości ekonomicznych (aktywów razem, kapitałów własnych, przychodów netto oraz dodatnich wyników netto) dla największych podmiotów zarejestrowanych w rejestrze REGON i działających w branży.
Trzy największe podgrupy branżowe pod względem sumy aktywów razem tworzyły w 2010 r. największe podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to produkcja pozostałych artykułów spożywczych (22,0 mld zł), przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa (9,8 mld zł) oraz przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (8,0 mld zł).
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych (PKD 10.8) | 21 959 371 056,36 zł | 35,5% | |
---|---|---|---|
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa (PKD 10.1) | 9 821 296 464,90 zł | 15,9% | |
Przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (PKD 10.3) | 7 989 590 759,52 zł | 12,9% | |
Wytwarzanie wyrobów mleczarskich (PKD 10.5) | 6 385 437 341,77 zł | 10,3% | |
Produkcja gotowych paszy i karmy dla zwierząt (PKD 10.9) | 4 655 403 194,14 zł | 7,5% | |
Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków (PKD 10.2) | 3 191 686 117,84 zł | 5,2% | |
Produkcja wyrobów piekarskich i mącznych (PKD 10.7) | 2 758 791 793,83 zł | 4,5% | |
Wytwarzanie produktów przemiału zbóż, skrobi i wyrobów skrobiowych (PKD 10.6) | 2 627 427 080,18 zł | 4,2% | |
Produkcja olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (PKD 10.4) | 2 450 581 979,08 zł | 4,0% |
Trzy największe podgrupy branżowe pod względem sumy kapitałów własnych tworzyły w 2010 r. największe podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to produkcja pozostałych artykułów spożywczych (13,4 mld zł), przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa (4,5 mld zł) oraz wytwarzanie wyrobów mleczarskich (2,8 mld zł).
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych (PKD 10.8) | 13 364 286 995,09 zł | 43,6% | |
---|---|---|---|
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa (PKD 10.1) | 4 512 966 199,77 zł | 14,7% | |
Wytwarzanie wyrobów mleczarskich (PKD 10.5) | 2 784 546 236,21 zł | 9,1% | |
Przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (PKD 10.3) | 2 730 887 301,38 zł | 8,9% | |
Produkcja gotowych paszy i karmy dla zwierząt (PKD 10.9) | 2 279 312 836,68 zł | 7,4% | |
Produkcja olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (PKD 10.4) | 1 289 767 380,21 zł | 4,2% | |
Produkcja wyrobów piekarskich i mącznych (PKD 10.7) | 1 289 290 170,67 zł | 4,2% | |
Wytwarzanie produktów przemiału zbóż, skrobi i wyrobów skrobiowych (PKD 10.6) | 1 275 109 234,95 zł | 4,2% | |
Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków (PKD 10.2) | 1 131 865 319,79 zł | 3,7% |
Trzy największe podgrupy branżowe pod względem sumy przychodów netto tworzyły w 2010 r. największe podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa (24,1 mld zł), produkcja pozostałych artykułów spożywczych (21,1 mld zł) oraz produkcja gotowych paszy i karmy dla zwierząt (10,1 mld zł).
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa (PKD 10.1) | 24 134 958 438,13 zł | 26,9% | |
---|---|---|---|
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych (PKD 10.8) | 21 087 636 671,20 zł | 23,5% | |
Produkcja gotowych paszy i karmy dla zwierząt (PKD 10.9) | 10 067 735 830,05 zł | 11,2% | |
Przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (PKD 10.3) | 9 589 180 304,24 zł | 10,7% | |
Wytwarzanie wyrobów mleczarskich (PKD 10.5) | 8 861 909 405,46 zł | 9,9% | |
Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków (PKD 10.2) | 4 495 337 298,34 zł | 5,0% | |
Produkcja wyrobów piekarskich i mącznych (PKD 10.7) | 4 091 282 228,88 zł | 4,6% | |
Produkcja olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (PKD 10.4) | 3 752 379 923,69 zł | 4,2% | |
Wytwarzanie produktów przemiału zbóż, skrobi i wyrobów skrobiowych (PKD 10.6) | 3 490 206 677,98 zł | 3,9% |
Trzy największe podgrupy branżowe pod względem sumy dodatnich wyników netto tworzyły w 2010 r. największe podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to produkcja pozostałych artykułów spożywczych (1,7 mld zł), przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa (601,1 mln zł) oraz przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (285,1 mln zł).
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych (PKD 10.8) | 1 741 223 816,04 zł | 39,1% | |
---|---|---|---|
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa (PKD 10.1) | 601 079 779,17 zł | 13,5% | |
Przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (PKD 10.3) | 285 061 560,17 zł | 6,4% | |
Produkcja gotowych paszy i karmy dla zwierząt (PKD 10.9) | 340 939 607,60 zł | 7,7% | |
Wytwarzanie wyrobów mleczarskich (PKD 10.5) | 350 658 549,97 zł | 7,9% | |
Produkcja wyrobów piekarskich i mącznych (PKD 10.7) | 293 923 224,86 zł | 6,6% | |
Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków (PKD 10.2) | 154 553 039,12 zł | 3,5% | |
Wytwarzanie produktów przemiału zbóż, skrobi i wyrobów skrobiowych (PKD 10.6) | 156 316 934,70 zł | 3,5% | |
Produkcja olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (PKD 10.4) | 77 097 278,34 zł | 1,7% | |
pozostałe | 453 706 524,18 zł | 10,2% |
Na poniższych wykresach zilustrowano udział 10 największych podklas Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 należących do analizowanej grupy branżowej w sumie czterech wielkości ekonomicznych (aktywów razem, kapitałów własnych, przychodów netto oraz dodatnich wyników netto) dla największych podmiotów zarejestrowanych w rejestrze REGON i działających w branży.
Trzy największe podklasy PKD 2007 w branży pod względem sumy aktywów razem zgrupowanych w nich największych podmiotów tworzyły w 2010 r. podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana (7,5 mld zł), produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych (7,5 mld zł) oraz przetwórstwo mleka i wyrób serów (6,2 mld zł).
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana (PKD 10.89.Z) | 7 510 752 840,16 zł | 12,1% | |
---|---|---|---|
Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych (PKD 10.82.Z) | 7 467 670 919,48 zł | 12,1% | |
Przetwórstwo mleka i wyrób serów (PKD 10.51.Z) | 6 218 258 492,62 zł | 10,1% | |
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu (PKD 10.11.Z) | 4 646 561 110,14 zł | 7,5% | |
Produkcja cukru (PKD 10.81.Z) | 4 127 156 005,94 zł | 6,7% | |
Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich (PKD 10.91.Z) | 3 881 054 121,91 zł | 6,3% | |
Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (PKD 10.39.Z) | 3 867 686 011,27 zł | 6,3% | |
Produkcja soków z owoców i warzyw (PKD 10.32.Z) | 3 538 147 941,71 zł | 5,7% | |
Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków (PKD 10.20.Z) | 3 191 686 117,84 zł | 5,2% | |
Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego (PKD 10.13.Z) | 3 165 382 564,34 zł | 5,1% | |
pozostałe | 14 225 229 662,21 zł | 23,0% |
Trzy największe podklasy PKD 2007 w branży pod względem sumy kapitałów własnych zgrupowanych w nich największych podmiotów tworzyły w 2010 r. podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych (5,3 mld zł), produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana (3,2 mld zł) oraz produkcja cukru (3,1 mld zł).
Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych (PKD 10.82.Z) | 5 295 068 583,43 zł | 17,3% | |
---|---|---|---|
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana (PKD 10.89.Z) | 3 174 489 486,67 zł | 10,4% | |
Produkcja cukru (PKD 10.81.Z) | 3 147 905 585,60 zł | 10,3% | |
Przetwórstwo mleka i wyrób serów (PKD 10.51.Z) | 2 717 620 785,46 zł | 8,9% | |
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu (PKD 10.11.Z) | 2 298 375 567,40 zł | 7,5% | |
Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich (PKD 10.91.Z) | 1 878 231 321,12 zł | 6,1% | |
Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (PKD 10.39.Z) | 1 589 296 053,02 zł | 5,2% | |
Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego (PKD 10.13.Z) | 1 362 859 823,51 zł | 4,4% | |
Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków (PKD 10.20.Z) | 1 131 865 319,79 zł | 3,7% | |
Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych (PKD 10.41.Z) | 1 044 190 996,86 zł | 3,4% | |
pozostałe | 7 018 128 151,89 zł | 22,9% |
Trzy największe podklasy PKD 2007 w branży pod względem sumy przychodów netto zgrupowanych w nich największych podmiotów tworzyły w 2010 r. podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu (11,3 mld zł), przetwórstwo mleka i wyrób serów (8,5 mld zł) oraz produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich (8,3 mld zł).
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu (PKD 10.11.Z) | 11 278 496 675,25 zł | 12,6% | |
---|---|---|---|
Przetwórstwo mleka i wyrób serów (PKD 10.51.Z) | 8 506 343 041,14 zł | 9,5% | |
Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich (PKD 10.91.Z) | 8 282 966 791,69 zł | 9,2% | |
Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych (PKD 10.82.Z) | 7 691 379 795,84 zł | 8,6% | |
Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego (PKD 10.13.Z) | 7 119 319 357,79 zł | 7,9% | |
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana (PKD 10.89.Z) | 6 806 374 134,64 zł | 7,6% | |
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu (PKD 10.12.Z) | 5 737 142 405,09 zł | 6,4% | |
Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (PKD 10.39.Z) | 5 403 518 231,90 zł | 6,0% | |
Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków (PKD 10.20.Z) | 4 495 337 298,34 zł | 5,0% | |
Produkcja soków z owoców i warzyw (PKD 10.32.Z) | 3 541 711 913,23 zł | 4,0% | |
pozostałe | 20 708 037 133,06 zł | 23,1% |
Trzy największe podklasy PKD 2007 w branży pod względem sumy dodatnich wyników netto zgrupowanych w nich największych podmiotów tworzyły w 2010 r. podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych (772,7 mln zł), produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana (439,3 mln zł) oraz produkcja cukru (403,8 mln zł).
Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych (PKD 10.82.Z) | 772 663 972,74 zł | 17,3% | |
---|---|---|---|
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana (PKD 10.89.Z) | 439 321 225,66 zł | 9,9% | |
Produkcja cukru (PKD 10.81.Z) | 403 836 171,52 zł | 9,1% | |
Przetwórstwo mleka i wyrób serów (PKD 10.51.Z) | 349 393 581,16 zł | 7,8% | |
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu (PKD 10.11.Z) | 338 036 947,63 zł | 7,6% | |
Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego (PKD 10.13.Z) | 216 118 378,52 zł | 4,9% | |
Produkcja soków z owoców i warzyw (PKD 10.32.Z) | 212 955 004,03 zł | 4,8% | |
Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich (PKD 10.91.Z) | 190 494 364,02 zł | 4,3% | |
Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych (PKD 10.92.Z) | 187 540 037,52 zł | 4,2% | |
Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (PKD 10.39.Z) | 175 374 656,17 zł | 3,9% | |
pozostałe | 1 168 825 975,18 zł | 26,2% |