Dane finansowe

Udział podgrup branżowych (najnowsze dostępne dane)

Na poniższych wykresach zilustrowano udział 9 największych podgrup branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 w sumie czterech wielkości ekonomicznych (aktywów razem, kapitałów własnych, przychodów netto oraz dodatnich wyników netto) dla największych podmiotów zarejestrowanych w rejestrze REGON i działających w branży.

Udział w sumie aktywów

Trzy największe podgrupy branżowe pod względem sumy aktywów razem tworzyły w 2010 r. największe podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to produkcja pozostałych artykułów spożywczych (22,0 mld zł), przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa (9,8 mld zł) oraz przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (8,0 mld zł).

Udział w sumie kapitałów własnych

Trzy największe podgrupy branżowe pod względem sumy kapitałów własnych tworzyły w 2010 r. największe podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to produkcja pozostałych artykułów spożywczych (13,4 mld zł), przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa (4,5 mld zł) oraz wytwarzanie wyrobów mleczarskich (2,8 mld zł).

Udział w sumie przychodów netto ze sprzedaży

Trzy największe podgrupy branżowe pod względem sumy przychodów netto tworzyły w 2010 r. największe podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa (24,1 mld zł), produkcja pozostałych artykułów spożywczych (21,1 mld zł) oraz produkcja gotowych paszy i karmy dla zwierząt (10,1 mld zł).

Udział w sumie dodatnich wyników netto

Trzy największe podgrupy branżowe pod względem sumy dodatnich wyników netto tworzyły w 2010 r. największe podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to produkcja pozostałych artykułów spożywczych (1,7 mld zł), przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa (601,1 mln zł) oraz przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (285,1 mln zł).

Udział podklas PKD (najnowsze dostępne dane)

Na poniższych wykresach zilustrowano udział 10 największych podklas Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 należących do analizowanej grupy branżowej w sumie czterech wielkości ekonomicznych (aktywów razem, kapitałów własnych, przychodów netto oraz dodatnich wyników netto) dla największych podmiotów zarejestrowanych w rejestrze REGON i działających w branży.

Udział w sumie aktywów

Trzy największe podklasy PKD 2007 w branży pod względem sumy aktywów razem zgrupowanych w nich największych podmiotów tworzyły w 2010 r. podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana (7,5 mld zł), produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych (7,5 mld zł) oraz przetwórstwo mleka i wyrób serów (6,2 mld zł).

Udział w sumie kapitałów własnych

Trzy największe podklasy PKD 2007 w branży pod względem sumy kapitałów własnych zgrupowanych w nich największych podmiotów tworzyły w 2010 r. podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych (5,3 mld zł), produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana (3,2 mld zł) oraz produkcja cukru (3,1 mld zł).

Udział w sumie przychodów netto ze sprzedaży

Trzy największe podklasy PKD 2007 w branży pod względem sumy przychodów netto zgrupowanych w nich największych podmiotów tworzyły w 2010 r. podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu (11,3 mld zł), przetwórstwo mleka i wyrób serów (8,5 mld zł) oraz produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich (8,3 mld zł).

Udział w sumie dodatnich wyników netto

Trzy największe podklasy PKD 2007 w branży pod względem sumy dodatnich wyników netto zgrupowanych w nich największych podmiotów tworzyły w 2010 r. podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych (772,7 mln zł), produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana (439,3 mln zł) oraz produkcja cukru (403,8 mln zł).