Liczba podmiotów

Ogółem w branży (dane historyczne)

Na dzień 30 czerwca 2014 r. w rejestrze REGON zarejestrowanych było 28 390 aktywnych podmiotów działających w tej branży, o 0,9% więcej niż rok wcześniej.

Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.

31 grudnia 200927 275
31 marca 201027 677
30 czerwca 201028 082
30 września 201028 228
31 grudnia 201028 230
31 marca 201128 157
30 czerwca 201128 035
30 września 201127 874
31 grudnia 201127 509
31 marca 201227 386
30 czerwca 201227 716
30 września 201227 817
31 grudnia 201227 765
31 marca 201327 746
30 czerwca 201328 126
30 września 201328 257
31 grudnia 201328 108
31 marca 201428 130
30 czerwca 201428 390
Źródło: Rejestr REGON, Główny Urząd Statystyczny

Rzeczywista liczba aktywnych przedsiębiorstw prowadzących działalność gospodarczą w branży może być mniejsza niż liczba aktywnych podmiotów zarejestrowanych w rejestrze REGON. Wynika to z faktu, że w rejestrze uwzględniane są również podmioty, które nie uczestniczą w obrocie gospodarczym (instytucje publiczne, organizacje pozarządowe itp.). Ponadto nie wszystkie przedsiębiorstwa, które zakończyły działalność przed 1 lipca 2011 r., dokonały wykreślenia swoich danych z rejestru.

W podgrupach branżowych PKD 2007 (najnowsze dostępne dane)

W kwartale zakończonym 30 czerwca 2014 r. aktywne podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON klasyfikowano w 9 podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.

Trzy największe podgrupy branżowe tworzyły podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to sprzedaż hurtowa owoców i warzyw (27,8% podmiotów), sprzedaż hurtowa niewyspecjalizowana żywności, napojów i wyrobów tytoniowych (25,8% podmiotów) oraz sprzedaż hurtowa mięsa i wyrobów z mięsa (10,5% podmiotów).

W podgrupach branżowych PKD 2007 (dane historyczne)

Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON w poszczególnych podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności, na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.

Największe podmioty w branży w podgrupach branżowych PKD 2007 (najnowsze dostępne dane)

W 2010 r. największe podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON klasyfikowano w 9 podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.

Trzy największe podgrupy branżowe tworzyły podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to sprzedaż hurtowa niewyspecjalizowana żywności, napojów i wyrobów tytoniowych (23,2% największych podmiotów), sprzedaż hurtowa napojów alkoholowych i bezalkoholowych (21,1% największych podmiotów) oraz sprzedaż hurtowa pozostałej żywności, włączając ryby, skorupiaki i mięczaki (12,2% największych podmiotów).

W podklasach PKD 2007 (najnowsze dostępne dane)

W kwartale zakończonym 30 czerwca 2014 r. aktywne podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON zgrupowane były w 10 podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.

Trzy największe podklasy PKD 2007 pod względem liczby zgrupowanych w nich aktywnych podmiotów w tym okresie to sprzedaż hurtowa owoców i warzyw (27,8% podmiotów), sprzedaż hurtowa niewyspecjalizowana żywności, napojów i wyrobów tytoniowych (25,8% podmiotów) oraz sprzedaż hurtowa mięsa i wyrobów z mięsa (10,5% podmiotów).

W podklasach PKD 2007 (dane historyczne)

Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON i zgrupowanych w poszczególnych podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności, na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.

Największe podmioty w branży w podklasach PKD 2007 (najnowsze dostępne dane)

W 2010 r. największe podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON zgrupowane były w 10 podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.

Trzy największe podklasy PKD 2007 pod względem liczby zgrupowanych w nich największych podmiotów w tym okresie to sprzedaż hurtowa niewyspecjalizowana żywności, napojów i wyrobów tytoniowych (23,2% największych podmiotów), sprzedaż hurtowa napojów alkoholowych (19,1% największych podmiotów) oraz sprzedaż hurtowa pozostałej żywności, włączając ryby, skorupiaki i mięczaki (12,2% największych podmiotów).