Na dzień 30 czerwca 2014 r. w rejestrze REGON zarejestrowanych było 6 711 aktywnych podmiotów działających w tej branży, o 2,1% więcej niż rok wcześniej.
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
31 grudnia 2009 | 5 606 |
---|---|
31 marca 2010 | 5 844 |
30 czerwca 2010 | 6 040 |
30 września 2010 | 6 211 |
31 grudnia 2010 | 6 353 |
31 marca 2011 | 6 379 |
30 czerwca 2011 | 6 395 |
30 września 2011 | 6 356 |
31 grudnia 2011 | 6 369 |
31 marca 2012 | 6 431 |
30 czerwca 2012 | 6 451 |
30 września 2012 | 6 484 |
31 grudnia 2012 | 6 489 |
31 marca 2013 | 6 532 |
30 czerwca 2013 | 6 575 |
30 września 2013 | 6 637 |
31 grudnia 2013 | 6 610 |
31 marca 2014 | 6 667 |
30 czerwca 2014 | 6 711 |
Rzeczywista liczba aktywnych przedsiębiorstw prowadzących działalność gospodarczą w branży może być mniejsza niż liczba aktywnych podmiotów zarejestrowanych w rejestrze REGON. Wynika to z faktu, że w rejestrze uwzględniane są również podmioty, które nie uczestniczą w obrocie gospodarczym (instytucje publiczne, organizacje pozarządowe itp.). Ponadto nie wszystkie przedsiębiorstwa, które zakończyły działalność przed 1 lipca 2011 r., dokonały wykreślenia swoich danych z rejestru.
W kwartale zakończonym 30 czerwca 2014 r. aktywne podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON klasyfikowano w 2 podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największą podgrupę branżową tworzyły podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to pozostałe badania i analizy techniczne (94,1% podmiotów).
Pozostałe badania i analizy techniczne (PKD 71.20.B) | 6 316 | 94,1% | |
---|---|---|---|
Badania i analizy związane z jakością żywności (PKD 71.20.A) | 395 | 5,9% |
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON w poszczególnych podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności, na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
W 2010 r. największe podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON klasyfikowano w 2 podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największą podgrupę branżową tworzyły podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to pozostałe badania i analizy techniczne (90,9% największych podmiotów).
Pozostałe badania i analizy techniczne (PKD 71.20.B) | 20 | 90,9% | |
---|---|---|---|
Badania i analizy związane z jakością żywności (PKD 71.20.A) | 2 | 9,1% |
W kwartale zakończonym 30 czerwca 2014 r. aktywne podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON zgrupowane były w 2 podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największa podklasa PKD 2007 pod względem liczby zgrupowanych w nich aktywnych podmiotów w tym okresie to pozostałe badania i analizy techniczne (94,1% podmiotów).
Pozostałe badania i analizy techniczne (PKD 71.20.B) | 6 316 | 94,1% | |
---|---|---|---|
Badania i analizy związane z jakością żywności (PKD 71.20.A) | 395 | 5,9% |
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON i zgrupowanych w poszczególnych podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności, na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
W 2010 r. największe podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON zgrupowane były w 2 podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największa podklasa PKD 2007 pod względem liczby zgrupowanych w nich największych podmiotów w tym okresie to pozostałe badania i analizy techniczne (90,9% największych podmiotów).
Pozostałe badania i analizy techniczne (PKD 71.20.B) | 20 | 90,9% | |
---|---|---|---|
Badania i analizy związane z jakością żywności (PKD 71.20.A) | 2 | 9,1% |