Dane finansowe

Zbiorcze dane finansowe dla branży i podgrup branżowych (najnowsze dostępne dane)

Poniższa tabela zawiera najważniejsze zsumowane wielkości ekonomiczne (aktywa razem, kapitały własne, przychody netto, wyniki netto) oraz uśrednione wskaźniki finansowe (ROA, ROE, ROS, DR) za 2010 rok dla największych podmiotów z branży, a także z 3 podgrup branżowych, dla których dane te są dostępne.

Średnie ważone wskaźniki finansowe dla podgrup branżowych obliczono dzieląc przez siebie sumy odpowiednich wielkości ekonomicznych dla największych podmiotów przypisanych do tych podgrup. Oznacza to, że wpływ poszczególnych podmiotów na wartość tych wskaźników zależy wprost proporcjonalnie od skali ich działalności.

Podgrupę branżową o największej sumie przychodów netto w 2010 r. tworzyły największe podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (5,4 mld zł).

Grupowanie PKDSuma aktywów (zł)Suma kapitałów własnych (zł)Suma przychodów netto ze sprzedaży (zł)Suma wyników netto (zł)Średni ważony ROA (%)Średni ważony ROE (%)Średni ważony ROS (%)Średni ważony DR (%)
Przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (PKD 10.3)7 989 590 759,522 730 887 301,389 589 180 304,24285 061 560,173,610,43,065,8
Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (PKD 10.39)3 867 686 011,271 589 296 053,025 403 518 231,90151 269 134,333,99,52,858,9
Produkcja soków z owoców i warzyw (PKD 10.32)3 538 147 941,71800 202 961,643 541 711 913,23106 976 568,803,013,43,077,4
Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków (PKD 10.31)583 756 806,54341 388 286,72643 950 159,1126 815 857,044,67,94,241,5
Źródło: Monitor Polski B, dane za 2010 r.

Zbiorcze dane finansowe dla branży i podklas PKD (najnowsze dostępne dane)

Poniższa tabela zawiera najważniejsze zsumowane wielkości ekonomiczne (aktywa razem, kapitały własne, przychody netto, wyniki netto) oraz uśrednione wskaźniki finansowe (ROA, ROE, ROS, DR) za 2010 rok dla największych podmiotów z branży, a także z 3 podklas Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 należących do analizowanej grupy branżowej.

Średnie ważone wskaźniki finansowe dla podklas PKD 2007 obliczono dzieląc przez siebie sumy odpowiednich wielkości ekonomicznych dla największych podmiotów przypisanych do tych podklas. Oznacza to, że wpływ poszczególnych podmiotów na wartość tych wskaźników zależy wprost proporcjonalnie od skali ich działalności.

Podklasę PKD 2007 w branży o największej sumie przychodów netto w 2010 r. tworzyły największe podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (5,4 mld zł).

Grupowanie PKDSuma aktywów (zł)Suma kapitałów własnych (zł)Suma przychodów netto ze sprzedaży (zł)Suma wyników netto (zł)Średni ważony ROA (%)Średni ważony ROE (%)Średni ważony ROS (%)Średni ważony DR (%)
Przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (PKD 10.3)7 989 590 759,522 730 887 301,389 589 180 304,24285 061 560,173,610,43,065,8
Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (PKD 10.39.Z)3 867 686 011,271 589 296 053,025 403 518 231,90151 269 134,333,99,52,858,9
Produkcja soków z owoców i warzyw (PKD 10.32.Z)3 538 147 941,71800 202 961,643 541 711 913,23106 976 568,803,013,43,077,4
Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków (PKD 10.31.Z)583 756 806,54341 388 286,72643 950 159,1126 815 857,044,67,94,241,5
Źródło: Monitor Polski B, dane za 2010 r.