Poniższa tabela zawiera najważniejsze zsumowane wielkości ekonomiczne (aktywa razem, kapitały własne, przychody netto, wyniki netto) oraz uśrednione wskaźniki finansowe (ROA, ROE, ROS, DR) za 2010 rok dla największych podmiotów z branży, a także z 3 podgrup branżowych, dla których dane te są dostępne.
Średnie ważone wskaźniki finansowe dla podgrup branżowych obliczono dzieląc przez siebie sumy odpowiednich wielkości ekonomicznych dla największych podmiotów przypisanych do tych podgrup. Oznacza to, że wpływ poszczególnych podmiotów na wartość tych wskaźników zależy wprost proporcjonalnie od skali ich działalności.
Podgrupę branżową o największej sumie przychodów netto w 2010 r. tworzyły największe podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (5,4 mld zł).
Grupowanie PKD | Suma aktywów (zł) | Suma kapitałów własnych (zł) | Suma przychodów netto ze sprzedaży (zł) | Suma wyników netto (zł) | Średni ważony ROA (%) | Średni ważony ROE (%) | Średni ważony ROS (%) | Średni ważony DR (%) |
Przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (PKD 10.3) | 7 989 590 759,52 | 2 730 887 301,38 | 9 589 180 304,24 | 285 061 560,17 | 3,6 | 10,4 | 3,0 | 65,8 |
Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (PKD 10.39) | 3 867 686 011,27 | 1 589 296 053,02 | 5 403 518 231,90 | 151 269 134,33 | 3,9 | 9,5 | 2,8 | 58,9 |
Produkcja soków z owoców i warzyw (PKD 10.32) | 3 538 147 941,71 | 800 202 961,64 | 3 541 711 913,23 | 106 976 568,80 | 3,0 | 13,4 | 3,0 | 77,4 |
Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków (PKD 10.31) | 583 756 806,54 | 341 388 286,72 | 643 950 159,11 | 26 815 857,04 | 4,6 | 7,9 | 4,2 | 41,5 |
Poniższa tabela zawiera najważniejsze zsumowane wielkości ekonomiczne (aktywa razem, kapitały własne, przychody netto, wyniki netto) oraz uśrednione wskaźniki finansowe (ROA, ROE, ROS, DR) za 2010 rok dla największych podmiotów z branży, a także z 3 podklas Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 należących do analizowanej grupy branżowej.
Średnie ważone wskaźniki finansowe dla podklas PKD 2007 obliczono dzieląc przez siebie sumy odpowiednich wielkości ekonomicznych dla największych podmiotów przypisanych do tych podklas. Oznacza to, że wpływ poszczególnych podmiotów na wartość tych wskaźników zależy wprost proporcjonalnie od skali ich działalności.
Podklasę PKD 2007 w branży o największej sumie przychodów netto w 2010 r. tworzyły największe podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (5,4 mld zł).
Grupowanie PKD | Suma aktywów (zł) | Suma kapitałów własnych (zł) | Suma przychodów netto ze sprzedaży (zł) | Suma wyników netto (zł) | Średni ważony ROA (%) | Średni ważony ROE (%) | Średni ważony ROS (%) | Średni ważony DR (%) |
Przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (PKD 10.3) | 7 989 590 759,52 | 2 730 887 301,38 | 9 589 180 304,24 | 285 061 560,17 | 3,6 | 10,4 | 3,0 | 65,8 |
Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (PKD 10.39.Z) | 3 867 686 011,27 | 1 589 296 053,02 | 5 403 518 231,90 | 151 269 134,33 | 3,9 | 9,5 | 2,8 | 58,9 |
Produkcja soków z owoców i warzyw (PKD 10.32.Z) | 3 538 147 941,71 | 800 202 961,64 | 3 541 711 913,23 | 106 976 568,80 | 3,0 | 13,4 | 3,0 | 77,4 |
Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków (PKD 10.31.Z) | 583 756 806,54 | 341 388 286,72 | 643 950 159,11 | 26 815 857,04 | 4,6 | 7,9 | 4,2 | 41,5 |