Poniższa tabela zawiera najważniejsze zsumowane wielkości ekonomiczne (aktywa razem, kapitały własne, przychody netto, wyniki netto) oraz uśrednione wskaźniki finansowe (ROA, ROE, ROS, DR) za 2010 rok dla największych podmiotów z branży, a także z 3 podgrup branżowych, dla których dane te są dostępne.
Średnie ważone wskaźniki finansowe dla podgrup branżowych obliczono dzieląc przez siebie sumy odpowiednich wielkości ekonomicznych dla największych podmiotów przypisanych do tych podgrup. Oznacza to, że wpływ poszczególnych podmiotów na wartość tych wskaźników zależy wprost proporcjonalnie od skali ich działalności.
Podgrupę branżową o największej sumie przychodów netto w 2010 r. tworzyły największe podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu (11,3 mld zł).
Grupowanie PKD | Suma aktywów (zł) | Suma kapitałów własnych (zł) | Suma przychodów netto ze sprzedaży (zł) | Suma wyników netto (zł) | Średni ważony ROA (%) | Średni ważony ROE (%) | Średni ważony ROS (%) | Średni ważony DR (%) |
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa (PKD 10.1) | 9 821 296 464,90 | 4 512 966 199,77 | 24 134 958 438,13 | 601 079 779,17 | 6,1 | 13,3 | 2,5 | 54,1 |
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu (PKD 10.11) | 4 646 561 110,14 | 2 298 375 567,40 | 11 278 496 675,25 | 276 205 339,19 | 5,9 | 12,0 | 2,5 | 50,5 |
Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego (PKD 10.13) | 3 165 382 564,34 | 1 362 859 823,51 | 7 119 319 357,79 | 210 919 563,95 | 6,7 | 15,5 | 3,0 | 56,9 |
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu (PKD 10.12) | 2 009 352 790,42 | 851 730 808,86 | 5 737 142 405,09 | 113 954 876,03 | 5,7 | 13,4 | 2,0 | 57,6 |
Poniższa tabela zawiera najważniejsze zsumowane wielkości ekonomiczne (aktywa razem, kapitały własne, przychody netto, wyniki netto) oraz uśrednione wskaźniki finansowe (ROA, ROE, ROS, DR) za 2010 rok dla największych podmiotów z branży, a także z 3 podklas Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 należących do analizowanej grupy branżowej.
Średnie ważone wskaźniki finansowe dla podklas PKD 2007 obliczono dzieląc przez siebie sumy odpowiednich wielkości ekonomicznych dla największych podmiotów przypisanych do tych podklas. Oznacza to, że wpływ poszczególnych podmiotów na wartość tych wskaźników zależy wprost proporcjonalnie od skali ich działalności.
Podklasę PKD 2007 w branży o największej sumie przychodów netto w 2010 r. tworzyły największe podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu (11,3 mld zł).
Grupowanie PKD | Suma aktywów (zł) | Suma kapitałów własnych (zł) | Suma przychodów netto ze sprzedaży (zł) | Suma wyników netto (zł) | Średni ważony ROA (%) | Średni ważony ROE (%) | Średni ważony ROS (%) | Średni ważony DR (%) |
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa (PKD 10.1) | 9 821 296 464,90 | 4 512 966 199,77 | 24 134 958 438,13 | 601 079 779,17 | 6,1 | 13,3 | 2,5 | 54,1 |
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu (PKD 10.11.Z) | 4 646 561 110,14 | 2 298 375 567,40 | 11 278 496 675,25 | 276 205 339,19 | 5,9 | 12,0 | 2,5 | 50,5 |
Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego (PKD 10.13.Z) | 3 165 382 564,34 | 1 362 859 823,51 | 7 119 319 357,79 | 210 919 563,95 | 6,7 | 15,5 | 3,0 | 56,9 |
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu (PKD 10.12.Z) | 2 009 352 790,42 | 851 730 808,86 | 5 737 142 405,09 | 113 954 876,03 | 5,7 | 13,4 | 2,0 | 57,6 |