Na dzień 30 czerwca 2014 r. w rejestrze REGON zarejestrowanych było 2 212 aktywnych podmiotów działających w tej branży, o 2,0% więcej niż rok wcześniej.
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
31 grudnia 2009 | 1 937 |
---|---|
31 marca 2010 | 2 003 |
30 czerwca 2010 | 2 047 |
30 września 2010 | 2 067 |
31 grudnia 2010 | 2 072 |
31 marca 2011 | 2 096 |
30 czerwca 2011 | 2 105 |
30 września 2011 | 2 089 |
31 grudnia 2011 | 2 084 |
31 marca 2012 | 2 081 |
30 czerwca 2012 | 2 113 |
30 września 2012 | 2 135 |
31 grudnia 2012 | 2 126 |
31 marca 2013 | 2 129 |
30 czerwca 2013 | 2 168 |
30 września 2013 | 2 192 |
31 grudnia 2013 | 2 175 |
31 marca 2014 | 2 200 |
30 czerwca 2014 | 2 212 |
Rzeczywista liczba aktywnych przedsiębiorstw prowadzących działalność gospodarczą w branży może być mniejsza niż liczba aktywnych podmiotów zarejestrowanych w rejestrze REGON. Wynika to z faktu, że w rejestrze uwzględniane są również podmioty, które nie uczestniczą w obrocie gospodarczym (instytucje publiczne, organizacje pozarządowe itp.). Ponadto nie wszystkie przedsiębiorstwa, które zakończyły działalność przed 1 lipca 2011 r., dokonały wykreślenia swoich danych z rejestru.
W kwartale zakończonym 30 czerwca 2014 r. aktywne podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON klasyfikowano w 3 podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największą podgrupę branżową tworzyły podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (77,8% podmiotów).
Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (PKD 10.39) | 1 722 | 77,8% | |
---|---|---|---|
Produkcja soków z owoców i warzyw (PKD 10.32) | 376 | 17,0% | |
Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków (PKD 10.31) | 114 | 5,2% |
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON w poszczególnych podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności, na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
W 2010 r. największe podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON klasyfikowano w 3 podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największą podgrupę branżową tworzyły podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (69,4% największych podmiotów).
Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (PKD 10.39) | 68 | 69,4% | |
---|---|---|---|
Produkcja soków z owoców i warzyw (PKD 10.32) | 22 | 22,4% | |
Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków (PKD 10.31) | 8 | 8,2% |
W kwartale zakończonym 30 czerwca 2014 r. aktywne podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON zgrupowane były w 3 podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największa podklasa PKD 2007 pod względem liczby zgrupowanych w nich aktywnych podmiotów w tym okresie to pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (77,8% podmiotów).
Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (PKD 10.39.Z) | 1 722 | 77,8% | |
---|---|---|---|
Produkcja soków z owoców i warzyw (PKD 10.32.Z) | 376 | 17,0% | |
Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków (PKD 10.31.Z) | 114 | 5,2% |
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON i zgrupowanych w poszczególnych podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności, na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
W 2010 r. największe podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON zgrupowane były w 3 podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największa podklasa PKD 2007 pod względem liczby zgrupowanych w nich największych podmiotów w tym okresie to pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (69,4% największych podmiotów).
Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (PKD 10.39.Z) | 68 | 69,4% | |
---|---|---|---|
Produkcja soków z owoców i warzyw (PKD 10.32.Z) | 22 | 22,4% | |
Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków (PKD 10.31.Z) | 8 | 8,2% |