Na dzień 30 czerwca 2014 r. w rejestrze REGON zarejestrowane były 10 282 aktywne podmioty działające w tej branży, o 2,0% więcej niż rok wcześniej.
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
31 grudnia 2009 | 10 263 |
---|---|
31 marca 2010 | 10 222 |
30 czerwca 2010 | 10 511 |
30 września 2010 | 10 558 |
31 grudnia 2010 | 10 554 |
31 marca 2011 | 10 483 |
30 czerwca 2011 | 10 267 |
30 września 2011 | 10 183 |
31 grudnia 2011 | 9 922 |
31 marca 2012 | 9 760 |
30 czerwca 2012 | 9 975 |
30 września 2012 | 10 025 |
31 grudnia 2012 | 9 966 |
31 marca 2013 | 9 897 |
30 czerwca 2013 | 10 076 |
30 września 2013 | 10 177 |
31 grudnia 2013 | 10 045 |
31 marca 2014 | 10 057 |
30 czerwca 2014 | 10 282 |
Rzeczywista liczba aktywnych przedsiębiorstw prowadzących działalność gospodarczą w branży może być mniejsza niż liczba aktywnych podmiotów zarejestrowanych w rejestrze REGON. Wynika to z faktu, że w rejestrze uwzględniane są również podmioty, które nie uczestniczą w obrocie gospodarczym (instytucje publiczne, organizacje pozarządowe itp.). Ponadto nie wszystkie przedsiębiorstwa, które zakończyły działalność przed 1 lipca 2011 r., dokonały wykreślenia swoich danych z rejestru.
W kwartale zakończonym 30 czerwca 2014 r. aktywne podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON klasyfikowano w 2 podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największą podgrupę branżową tworzyły podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering) (70,4% podmiotów).
Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering) (PKD 56.21) | 7 237 | 70,4% | |
---|---|---|---|
Pozostała usługowa działalność gastronomiczna (PKD 56.29) | 3 045 | 29,6% |
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON w poszczególnych podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności, na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
W 2010 r. największe podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON klasyfikowano w 2 podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największą podgrupę branżową tworzyły podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to pozostała usługowa działalność gastronomiczna (66,7% największych podmiotów).
Pozostała usługowa działalność gastronomiczna (PKD 56.29) | 4 | 66,7% | |
---|---|---|---|
Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering) (PKD 56.21) | 2 | 33,3% |
W kwartale zakończonym 30 czerwca 2014 r. aktywne podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON zgrupowane były w 2 podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największa podklasa PKD 2007 pod względem liczby zgrupowanych w nich aktywnych podmiotów w tym okresie to przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering) (70,4% podmiotów).
Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering) (PKD 56.21.Z) | 7 237 | 70,4% | |
---|---|---|---|
Pozostała usługowa działalność gastronomiczna (PKD 56.29.Z) | 3 045 | 29,6% |
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON i zgrupowanych w poszczególnych podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności, na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
W 2010 r. największe podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON zgrupowane były w 2 podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największa podklasa PKD 2007 pod względem liczby zgrupowanych w nich największych podmiotów w tym okresie to pozostała usługowa działalność gastronomiczna (66,7% największych podmiotów).
Pozostała usługowa działalność gastronomiczna (PKD 56.29.Z) | 4 | 66,7% | |
---|---|---|---|
Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering) (PKD 56.21.Z) | 2 | 33,3% |