Na dzień 30 czerwca 2014 r. w rejestrze REGON zarejestrowanych było 36 871 aktywnych podmiotów działających w tej branży, o 1,9% mniej niż rok wcześniej.
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
31 grudnia 2009 | 41 443 |
---|---|
31 marca 2010 | 41 343 |
30 czerwca 2010 | 41 568 |
30 września 2010 | 41 541 |
31 grudnia 2010 | 41 442 |
31 marca 2011 | 41 051 |
30 czerwca 2011 | 39 838 |
30 września 2011 | 39 285 |
31 grudnia 2011 | 38 711 |
31 marca 2012 | 38 140 |
30 czerwca 2012 | 38 165 |
30 września 2012 | 37 993 |
31 grudnia 2012 | 37 981 |
31 marca 2013 | 37 683 |
30 czerwca 2013 | 37 592 |
30 września 2013 | 37 423 |
31 grudnia 2013 | 37 124 |
31 marca 2014 | 36 878 |
30 czerwca 2014 | 36 871 |
Rzeczywista liczba aktywnych przedsiębiorstw prowadzących działalność gospodarczą w branży może być mniejsza niż liczba aktywnych podmiotów zarejestrowanych w rejestrze REGON. Wynika to z faktu, że w rejestrze uwzględniane są również podmioty, które nie uczestniczą w obrocie gospodarczym (instytucje publiczne, organizacje pozarządowe itp.). Ponadto nie wszystkie przedsiębiorstwa, które zakończyły działalność przed 1 lipca 2011 r., dokonały wykreślenia swoich danych z rejestru.
W kwartale zakończonym 30 czerwca 2014 r. aktywne podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON klasyfikowano w 7 podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Trzy największe podgrupy branżowe tworzyły podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to sprzedaż detaliczna pozostałej żywności prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach (24,5% podmiotów), sprzedaż detaliczna owoców i warzyw prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach (22,8% podmiotów) oraz sprzedaż detaliczna mięsa i wyrobów z mięsa prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach (21,7% podmiotów).
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON w poszczególnych podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności, na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
W 2010 r. największe podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON klasyfikowano w 5 podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Dwie największe podgrupy branżowe tworzyły podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to sprzedaż detaliczna mięsa i wyrobów z mięsa prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach (35,7% największych podmiotów) oraz sprzedaż detaliczna pozostałej żywności prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach (35,7% największych podmiotów).
W kwartale zakończonym 30 czerwca 2014 r. aktywne podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON zgrupowane były w 7 podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Trzy największe podklasy PKD 2007 pod względem liczby zgrupowanych w nich aktywnych podmiotów w tym okresie to sprzedaż detaliczna pozostałej żywności prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach (24,5% podmiotów), sprzedaż detaliczna owoców i warzyw prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach (22,8% podmiotów) oraz sprzedaż detaliczna mięsa i wyrobów z mięsa prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach (21,7% podmiotów).
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON i zgrupowanych w poszczególnych podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności, na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
W 2010 r. największe podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON zgrupowane były w 5 podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Dwie największe podklasy PKD 2007 pod względem liczby zgrupowanych w nich największych podmiotów w tym okresie to sprzedaż detaliczna mięsa i wyrobów z mięsa prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach (35,7% największych podmiotów) oraz sprzedaż detaliczna pozostałej żywności prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach (35,7% największych podmiotów).