Na dzień 30 czerwca 2014 r. w rejestrze REGON zarejestrowanych było 300 aktywnych podmiotów działających w tej branży, o 8,7% więcej niż rok wcześniej.
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
31 grudnia 2009 | 222 |
---|---|
31 marca 2010 | 236 |
30 czerwca 2010 | 240 |
30 września 2010 | 256 |
31 grudnia 2010 | 252 |
31 marca 2011 | 251 |
30 czerwca 2011 | 251 |
30 września 2011 | 253 |
31 grudnia 2011 | 254 |
31 marca 2012 | 256 |
30 czerwca 2012 | 260 |
30 września 2012 | 257 |
31 grudnia 2012 | 259 |
31 marca 2013 | 266 |
30 czerwca 2013 | 276 |
30 września 2013 | 289 |
31 grudnia 2013 | 288 |
31 marca 2014 | 291 |
30 czerwca 2014 | 300 |
Rzeczywista liczba aktywnych przedsiębiorstw prowadzących działalność gospodarczą w branży może być mniejsza niż liczba aktywnych podmiotów zarejestrowanych w rejestrze REGON. Wynika to z faktu, że w rejestrze uwzględniane są również podmioty, które nie uczestniczą w obrocie gospodarczym (instytucje publiczne, organizacje pozarządowe itp.). Ponadto nie wszystkie przedsiębiorstwa, które zakończyły działalność przed 1 lipca 2011 r., dokonały wykreślenia swoich danych z rejestru.
W kwartale zakończonym 30 czerwca 2014 r. aktywne podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON klasyfikowano w 2 podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największą podgrupę branżową tworzyły podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych (96,0% podmiotów).
Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych (PKD 10.41) | 288 | 96,0% | |
---|---|---|---|
Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych (PKD 10.42) | 12 | 4,0% |
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON w poszczególnych podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności, na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
W 2010 r. największe podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON klasyfikowano w 2 podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największą podgrupę branżową tworzyły podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych (55,6% największych podmiotów).
Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych (PKD 10.41) | 5 | 55,6% | |
---|---|---|---|
Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych (PKD 10.42) | 4 | 44,4% |
W kwartale zakończonym 30 czerwca 2014 r. aktywne podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON zgrupowane były w 2 podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największa podklasa PKD 2007 pod względem liczby zgrupowanych w nich aktywnych podmiotów w tym okresie to produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych (96,0% podmiotów).
Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych (PKD 10.41.Z) | 288 | 96,0% | |
---|---|---|---|
Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych (PKD 10.42.Z) | 12 | 4,0% |
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON i zgrupowanych w poszczególnych podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności, na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
W 2010 r. największe podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON zgrupowane były w 2 podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największa podklasa PKD 2007 pod względem liczby zgrupowanych w nich największych podmiotów w tym okresie to produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych (55,6% największych podmiotów).
Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych (PKD 10.41.Z) | 5 | 55,6% | |
---|---|---|---|
Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych (PKD 10.42.Z) | 4 | 44,4% |