Dane finansowe

Zbiorcze dane finansowe dla branży i podgrup branżowych (najnowsze dostępne dane)

Poniższa tabela zawiera najważniejsze zsumowane wielkości ekonomiczne (aktywa razem, kapitały własne, przychody netto, wyniki netto) oraz uśrednione wskaźniki finansowe (ROA, ROE, ROS, DR) za 2010 rok dla największych podmiotów z branży, a także z 3 podgrup branżowych, dla których dane te są dostępne.

Średnie ważone wskaźniki finansowe dla podgrup branżowych obliczono dzieląc przez siebie sumy odpowiednich wielkości ekonomicznych dla największych podmiotów przypisanych do tych podgrup. Oznacza to, że wpływ poszczególnych podmiotów na wartość tych wskaźników zależy wprost proporcjonalnie od skali ich działalności.

Podgrupę branżową o największej sumie przychodów netto w 2010 r. tworzyły największe podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek (2,1 mld zł).

Grupowanie PKDSuma aktywów (zł)Suma kapitałów własnych (zł)Suma przychodów netto ze sprzedaży (zł)Suma wyników netto (zł)Średni ważony ROA (%)Średni ważony ROE (%)Średni ważony ROS (%)Średni ważony DR (%)
Produkcja wyrobów piekarskich i mącznych (PKD 10.7)2 758 791 793,831 289 290 170,674 091 282 228,88293 923 224,8610,722,87,253,3
Produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek (PKD 10.71)1 264 877 448,14518 326 658,472 116 128 560,20116 928 453,029,222,65,559,0
Produkcja sucharów i herbatników; produkcja konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek (PKD 10.72)1 073 031 859,06556 145 454,981 435 864 093,00127 894 186,8911,923,08,948,2
Produkcja makaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych (PKD 10.73)420 882 486,63214 818 057,22539 289 575,6849 100 584,9511,722,99,149,0
Źródło: Monitor Polski B, dane za 2010 r.

Zbiorcze dane finansowe dla branży i podklas PKD (najnowsze dostępne dane)

Poniższa tabela zawiera najważniejsze zsumowane wielkości ekonomiczne (aktywa razem, kapitały własne, przychody netto, wyniki netto) oraz uśrednione wskaźniki finansowe (ROA, ROE, ROS, DR) za 2010 rok dla największych podmiotów z branży, a także z 3 podklas Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 należących do analizowanej grupy branżowej.

Średnie ważone wskaźniki finansowe dla podklas PKD 2007 obliczono dzieląc przez siebie sumy odpowiednich wielkości ekonomicznych dla największych podmiotów przypisanych do tych podklas. Oznacza to, że wpływ poszczególnych podmiotów na wartość tych wskaźników zależy wprost proporcjonalnie od skali ich działalności.

Podklasę PKD 2007 w branży o największej sumie przychodów netto w 2010 r. tworzyły największe podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek (2,1 mld zł).

Grupowanie PKDSuma aktywów (zł)Suma kapitałów własnych (zł)Suma przychodów netto ze sprzedaży (zł)Suma wyników netto (zł)Średni ważony ROA (%)Średni ważony ROE (%)Średni ważony ROS (%)Średni ważony DR (%)
Produkcja wyrobów piekarskich i mącznych (PKD 10.7)2 758 791 793,831 289 290 170,674 091 282 228,88293 923 224,8610,722,87,253,3
Produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek (PKD 10.71.Z)1 264 877 448,14518 326 658,472 116 128 560,20116 928 453,029,222,65,559,0
Produkcja sucharów i herbatników; produkcja konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek (PKD 10.72.Z)1 073 031 859,06556 145 454,981 435 864 093,00127 894 186,8911,923,08,948,2
Produkcja makaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych (PKD 10.73.Z)420 882 486,63214 818 057,22539 289 575,6849 100 584,9511,722,99,149,0
Źródło: Monitor Polski B, dane za 2010 r.