Na dzień 30 czerwca 2014 r. w rejestrze REGON zarejestrowanych było 13 918 aktywnych podmiotów działających w tej branży, o 0,4% więcej niż rok wcześniej.
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
31 grudnia 2009 | 12 770 |
---|---|
31 marca 2010 | 13 361 |
30 czerwca 2010 | 13 578 |
30 września 2010 | 13 766 |
31 grudnia 2010 | 13 996 |
31 marca 2011 | 14 024 |
30 czerwca 2011 | 13 922 |
30 września 2011 | 13 876 |
31 grudnia 2011 | 13 920 |
31 marca 2012 | 13 919 |
30 czerwca 2012 | 13 908 |
30 września 2012 | 13 883 |
31 grudnia 2012 | 13 917 |
31 marca 2013 | 13 866 |
30 czerwca 2013 | 13 866 |
30 września 2013 | 13 892 |
31 grudnia 2013 | 13 890 |
31 marca 2014 | 13 876 |
30 czerwca 2014 | 13 918 |
Rzeczywista liczba aktywnych przedsiębiorstw prowadzących działalność gospodarczą w branży może być mniejsza niż liczba aktywnych podmiotów zarejestrowanych w rejestrze REGON. Wynika to z faktu, że w rejestrze uwzględniane są również podmioty, które nie uczestniczą w obrocie gospodarczym (instytucje publiczne, organizacje pozarządowe itp.). Ponadto nie wszystkie przedsiębiorstwa, które zakończyły działalność przed 1 lipca 2011 r., dokonały wykreślenia swoich danych z rejestru.
W kwartale zakończonym 30 czerwca 2014 r. aktywne podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON klasyfikowano w 3 podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największą podgrupę branżową tworzyły podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek (88,9% podmiotów).
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON w poszczególnych podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności, na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
W 2010 r. największe podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON klasyfikowano w 3 podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największą podgrupę branżową tworzyły podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek (58,7% największych podmiotów).
W kwartale zakończonym 30 czerwca 2014 r. aktywne podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON zgrupowane były w 3 podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największa podklasa PKD 2007 pod względem liczby zgrupowanych w nich aktywnych podmiotów w tym okresie to produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek (88,9% podmiotów).
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON i zgrupowanych w poszczególnych podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności, na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
W 2010 r. największe podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON zgrupowane były w 3 podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największa podklasa PKD 2007 pod względem liczby zgrupowanych w nich największych podmiotów w tym okresie to produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek (58,7% największych podmiotów).