Na dzień 30 czerwca 2014 r. w rejestrze REGON zarejestrowanych było 1 399 aktywnych podmiotów działających w tej branży, o 1,6% więcej niż rok wcześniej.
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
31 grudnia 2009 | 1 026 |
---|---|
31 marca 2010 | 1 097 |
30 czerwca 2010 | 1 224 |
30 września 2010 | 1 173 |
31 grudnia 2010 | 1 072 |
31 marca 2011 | 1 129 |
30 czerwca 2011 | 1 323 |
30 września 2011 | 1 283 |
31 grudnia 2011 | 1 142 |
31 marca 2012 | 1 184 |
30 czerwca 2012 | 1 371 |
30 września 2012 | 1 287 |
31 grudnia 2012 | 1 144 |
31 marca 2013 | 1 162 |
30 czerwca 2013 | 1 377 |
30 września 2013 | 1 275 |
31 grudnia 2013 | 1 162 |
31 marca 2014 | 1 192 |
30 czerwca 2014 | 1 399 |
Rzeczywista liczba aktywnych przedsiębiorstw prowadzących działalność gospodarczą w branży może być mniejsza niż liczba aktywnych podmiotów zarejestrowanych w rejestrze REGON. Wynika to z faktu, że w rejestrze uwzględniane są również podmioty, które nie uczestniczą w obrocie gospodarczym (instytucje publiczne, organizacje pozarządowe itp.). Ponadto nie wszystkie przedsiębiorstwa, które zakończyły działalność przed 1 lipca 2011 r., dokonały wykreślenia swoich danych z rejestru.
W kwartale zakończonym 30 czerwca 2014 r. aktywne podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON klasyfikowano w 2 podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największą podgrupę branżową tworzyły podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to produkcja lodów (67,3% podmiotów).
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON w poszczególnych podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności, na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
W 2010 r. największe podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON klasyfikowano w 2 podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największą podgrupę branżową tworzyły podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to przetwórstwo mleka i wyrób serów (91,5% największych podmiotów).
W kwartale zakończonym 30 czerwca 2014 r. aktywne podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON zgrupowane były w 2 podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największa podklasa PKD 2007 pod względem liczby zgrupowanych w nich aktywnych podmiotów w tym okresie to produkcja lodów (67,3% podmiotów).
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON i zgrupowanych w poszczególnych podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności, na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
W 2010 r. największe podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON zgrupowane były w 2 podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największa podklasa PKD 2007 pod względem liczby zgrupowanych w nich największych podmiotów w tym okresie to przetwórstwo mleka i wyrób serów (91,5% największych podmiotów).